Yoksa Çocuğum İnternet Bağımlısı mı?
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte internet yaşamımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması internete ulaşımı oldukça kolaylaştırıyor. Aslında internet yaşamımızda istenilen bilgiye anında ulaşabilme, bilgi paylaşımı sağlayabilme gibi birçok kolaylık sunar. Fakat çok sık kullanımdan kaynaklanan birçok problemi de beraberinde getirir. Günümüz anne babalarının en çok şikayette bulunduğu konulardandır internet. Çocuklarının telefonlarını ellerinden bırakmadıklarından, bilgisayarın başından bir türlü kalkmadıklarından yakınırlar. Çocuklarının internet bağımlısı olduğu noktasında büyük bir endişe duyarlar. Acaba internet ailelerin endişelenmesi gereken büyük bir sorun mudur çocukları için? Ya da çocuk veya ergen için internet kullanımının büyük bir sorun teşkil ettiğini ne zaman söyleyebiliriz?
İnternet yaşamı kolay kılan oldukça büyük bir teknolojidir aslında. İnternette bir bilgiye ulaşabilmek için veya iletişim kurabilmek için çok fazla emek sarf etmenize gerek yoktur. İlgi alanları ortak olan ve gerçek hayatta karşılaşma imkanı bulunmayan kişiler internette arkadaşlık kurabilir, birbirleriyle haberleşebilirler. Bu sayede bir çok insan için internette sosyalleşmek daha kolaydır. İnternette kişi istediği gibi olabilme fırsatına da sahiptir. Kendini istediği gibi tanıtabilir, sevmediği yönlerini rahatlıkla saklayabilir. Kontrol kişinin elindedir. Bunu en iyi Facebook sitesinde görürüz. Kişilerin profillerine baktığımızda bazen tanımakta zorlanırız. Kişi kendisini nasıl görmek istiyorsa onu koyar profiline. İnternette kim olmak istiyorsanız o olabilirsiniz. Ayrıca kendilerini ifade etmekte güçlük çeken insanlar, internette kendilerini daha rahat ifade edebilmektedirler. Yüz yüze ilişkilerde sıkıntı yaşayan kişilerin, internet üzerinden daha derin ilişkiler kurduğunu görürüz. İnternette buluşmakta oldukça kolaydır. Kısa sürede birçok insanla iletişim halinde olabilme olanağı tanır. Bunların hepsinin yanında internetin hayatımıza sunduğu daha birçok olanak vardır. Özellikler ergenlik dönemi gibi kişinin kendisini ifade etmeye ihtiyaç duyduğu, kimliğini oluşturmaya çalıştığı, tek başına bir birey olmaya başladığı böyle bir dönemde internet, onlar için büyük bir fırsattır. Fakat internet kullanımı sonucu, çocuğunuzun psikososyal fonksiyonları bozulmaya başladıysa, ebeveynler olarak endişelenmekte haklısınız demektir. Örneğin; çocuğunuzla aile hayatında problemler yaşıyorsanız, okul başarısında düşüş söz konusuysa, arkadaş ilişkilerinde sorunlar yaşıyorsa, çocuğunuz için internetin bir bağımlılık oluşturduğunu ve hayatı için bir sorun teşkil ettiğini söylemek kolaydır.
Çocuğunuza internet bağımlısı diyebilmek için aşağıdaki belirtilerden en az 5’inin var olması gerekmektedir (Ögel K., 2012)
Çocuğunuzun zihni internetle aşırı meşgulse
İnternete bağlı kalma süresinde artışa ihtiyaç duyuyorsa
İnternet kullanımını azaltmaya yönelik başarısız girişimlerde bulunduysa
İnternet kullanımının azaltılması durumunda yoksunluk belirtileri sergiliyorsa
Başlangıçta olduğundan daha uzun süre internete bağlı kalıyorsa
İnternetin aşırı kullanılması yüzünden aile, arkadaş ilişkilerinde ve okul başarısıyla ilgili sorunlar yaşıyorsa
İnternete bağlı kalabilmek için aile üyelerine, terapiste veya başkalarına yalan söylüyorsa
İnternete bağlı kalındığı süre içerisinde duygulanım değişikliği yaşıyorsa. (umutsuzluk, suçluluk, anksiyete, depresyon gibi.)
Bağımlılığın farkına varmak, onunla mücadelede ki en büyük adımdır. Eğer çocuğunuz internete bağımlı haline geldiyse, ilk iş olarak ona bunu güzel ve kabul edilebilir bir dille ifade etmeli ve fark etmesini sağlamalısınız. Bu farkındalığın ardından siz bilinçli ailelerin desteğiyle, çocuğunuz diğer süreçlerin üstesinden kolaylıkla gelecektir. Makaleler bölümünde bulunan yazıda bu süreçlerden bahsettik. Fakat unutulmamalıdır ki gerçek hayatta değişim hızlı olmaz, zaman gerektirir, sabır gerektirir. Bu uzun yolda bir profesyonelden yardım almayı ihmal etmeyiniz.