27230800

EMDR’nin Tarihçesi

Shapori tarafından 1980’lerde geliştirilen bir yaklaşımdır. Travma sonrası stres bozuklukları alanında kullanılmaya başlanmıştır. Etkili ve kısa süreli bir müdahale olduğu için daha sonra psikotik bozukluklar ile kullanım alanı genişlemeye başlar.

Dr.Francine Shapori tesadüf eseri göz hareketleri ile stresi ve rahatsız edici düşünceleri uzaklaştırdığını farketti. Birçok kişi üzerinde bilimsel açıdan geçerliliği kanıtlanan çalışmaları bulunmaktadır. 1980’lerden itibaren günümüze kadar geliştirilerek birçok alanda kullanılmaya başlayan bir yaklaşım haline gelmiştir.

Emdr Tedavisi Kullanımı

Adaptif Bilgi İşleme tekniğe göre beynimiz; günlük deneyimlerimiz sayesinde bilgi işlenir bir sonraki yaşanacak deneyime kadar işlevsel hale dönüşmesini sağlar. Düşünce, duygu, imge, ses, tat, koku vb. bilgiler beynimizde işlevsel bütünlük sağlayarak öğrenmeyi gerçekleştirir. Bahsettiğimiz bu döngü sağlıklı bir şekilde gerçekleşirse hayata uyum sağlayan bir mekanizma meydana gelir. Travma ya da yaşanan kötü bir olay sonucunda ortaya çıkan rahatsız edici düşünceler kişiyi deneyimleri sonucunda sağlıklı bir şekilde bütünleştiremiyorsa bağlantı sağlanamaz ve akıl sağlığı açısından uygun olmayan düşüncelere sebep olabilir.

EMDR’a göre günlük hayatta uyum bozan, işlenmemiş yani sağlıklı öğrenme gerçekleşemeyen anıların altında olumsuz düşünce, duygu ve kişisel farklılıklar yatar. Zamanında sağlıklı bir şekilde bütünleşemeyen deneyimler, öğrenimler kişide olumsuz düşünce (benden hiçbir şey olmaz) olumsuz duygu (başaramama endişesi) olumsuz somatik tepkiler ( baş ağrısı, karın ya da mide ağrısı) bugünkü olayları tetiklemektedir. Bu duygu ve düşüncelerin oluşmasında ise kazalar, doğal afetler, istismar, savaş, kayıp diğer bir tarafdan ise günlük hayatta aile, arkadaş ve okul tarafından olumsuz olaylara maruz kalma işlenmemiş anılar arasındadır.

İşte EMDR bu noktada beynimizin zamanında sağlıklı bir şekilde öğrenme yapmayan duygu ve düşünceleri tedavisi konusunda yardımcı olur. EMDR sayesinde semptomları ortadan kaldırmak yerine yeni bir bakış açısı yeni bir duygu ve düşünce ortaya çıkarır. Kişinin günlük hayatına, kişilerarası iletişimine ve dünya görüşüne farklı açılardan bakmasına yardımcı olur.

Uzman Klinik Psikolog Zeynep KUT GÖKHAN